Ebola

Het Ebolavirus en de geschiedenis ervan

Voor deze blog heb ik mij verdiept in de geschiedenis van ebola. Een ziekte waar ik amper aandacht aan schonk, tot ik deze week naar Spoed 24/7 aan het kijken was. Hier kwam een patiënt binnen op het spoed met risico op ebola. Graag neem ik jullie vandaag mee in mijn opzoekingswerk hier omtrent. 
Hier zien we een foto uit de geschiedenis waar iemand op sterven ligt door ebola

Wat is ebola?

Ebola is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat bloedingen in je lichaam veroorzaakt. Het kan de mens bereiken door het slachten en eten van een ziek dier, of omdat je met een ebola patiënt in aanraking komt. 

De naam heeft het virus te danken aan zijn eerste, bekende uitbraak in 1976. Het komt van de gelijknamige rivier in Congo (destijds Zaïre) waar de uitbraak plaatsvond en waar voor het eerst de ziekte werd herkend en aangetoond.
Dit is een foto van de Ebola rivier die ik terugvond op het wereldwijde net.

Geschiedenis ebola

Ebola gaat terug tot de jaren 1970 maar pas in 2014 is het een ernstige regionale bedreiging geworden. 

In 1976 ontstond de eerste uitbraak van ebola in Soedan en Zaïre, nu de Democratische Republiek Congo. 

In het zuiden van Soedan begon de uitbraak in een katoenfabriek. Daar werd er één van de werknemers ziek waardoor de collega's ook besmet werden. Zo verspreide het virus zich verder onder familieleden en gezondheidswerkers. Tijdens deze uitbraak werden er 284 besmettingen geregistreerd en stierven er 151 mensen aan het virus.

In Zaïre werd een gelijkaardige verhaal vastgesteld. Er werd iemand ziek en zo verspreidde de ziekte zich verder. Hier waren er 318 besmettingen en stierven er 280 mensen aan het virus. Daarna waren er in Centraal-Afrika korte, lokale epidemieën maar er waren nooit zoveel slachtoffers als in 1976.

Pas in december 2013 vond de tweede grote uitbraak plaats. Dit was in Guinee waarmee voor het eerst in West-Afrika ebola werd geconstateerd. Doordat men bij deze uitbraak constateerde dat ze in die regio veel bushmeat aten werd de vleermuis de vermoedelijke bron van besmetting. De familie waar het virus begon heeft gejaagd op twee soorten vleermuizen die bekend zijn als drager van het ebolavirus. Helaas zorgde de begrafenis van deze familie voor verdere verspreiding.

Tussen december 2013 en begin 2016 verloren meer dan 11.000 mensen het leven aan de gevolgen van het virus. 

Symptomen ebola

Ebola begint meestal met klachten als hoofd- en spierpijn, extreme zwakte en vermoeidheid. De klachten gaan gepaard met braken, diarree en koorts. Het meest kenmerkende van de ziekte zijn de ontstekingen van kleine bloedvaatjes die voor verschillende bloedingen zorgen in het lichaam. 

Momenteel is er nog geen behandeling mogelijk voor deze ziekte.

Heden ebola

Zelf laatst was er een huidige ebola-crisis in de Democratische Republiek Congo. Deze begon in augustus 2018 en kostte meer dan 2.235 mensen het leven en 3.280 bevestigde besmettingen. Het aantal overleefde of patiënten nog onder behandeling staat op 13 januari 2020 op 1.122. 

Verschillende uitdagingen tegelijk

Naast het feit dat ebola nog niet volledig voorbij is in Congo moeten ze daarnaast rekening houden met de corona-pandemie. Congo telde op 11 april 2020 223 besmettingen en 20 doden ten gevolge van de nieuwe pandemie. Maar ze zien er ook een positieve noot aan. De gezondheidsdiensten in het oosten van Congo kunnen nu de ervaring van de ebola-epidemie gebruiken voor de aanpak van corona. 
Hier zien we een recente foto van een zorgkundige die de maatregelen uitlegt aan de bewoners omtrent de nieuwe pandemie.

Ebola VS Corona

De symptomen van ebola lopen heel gelijkaardig met de symptomen van corona, deze zal ik niet meer opsommen want deze kennen jullie waarschijnlijk al door en door. 

Daarnaast bekeek ik het onderstaande filmpje omtrent ebola en zien we gelijkaardige voorzorgsmaatregelen. We zien eerst en vooral dat het aanraken van zaken kan zorgen voor besmetting. Door je handen niet te wassen en aan je gezicht te komen kan je beide virussen oplopen. Daarnaast zien we dat hygiene belangrijk is zoals je handen wassen met water en zeep. We zien ook dat de zorgkundigen voorzorgsmaatregelen nemen, zo dragen ze een volledig beschermend pak en mondmasker. Iets wat zeker te herkennen is in deze tijden. De mensen die in aanraking geweest zijn, zonder bescherming, worden opgevolgd. Om zo op tijd signalen te kunnen herkennen van het virus. Zowel voor ebola en corona is het belangrijk dat besmette personen zorg toegekend krijgen. Dit gebeurt in afgezonderde corona-afdelingen of in een ebola centrum. Wanneer een persoon opgenomen is op zo'n afdeling, in zo'n centrum, is bezoek niet toegelaten. Dit om besmettingen te voorkomen. Wel mag er op voldoende afstand, en na verbetering van de gezondheid van de patiënt, bezoek komen. 

Ook op spoed 24/7 zien we dat de patiënt met ebola symptomen meteen in een afgezonderde box wordt geplaatst. Wanneer een zorgkundige erbij gaat moet deze volledig beschermd zijn om zo het virus niet op te lopen. Het fragment kan je in deze link terugvinden.

Bronnen

https://www.rodekruis.nl/dossiers/ebola/
http://www.info-ebola.be/nl/wat-is-ebola/
https://wibnet.nl/geneeskunde/ziektes/ebola/ebola-een-overzicht-van-het-killervirus
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/11/tussen-ebola-en-corona-congo-van-de-ene-epidemie-in-de-andere/

Reacties

Interessante post. Wel een kleine correctie: ondertussen is er wel een middel tegen Ebola. Toeval of niet, maar tijdens de laatste uitbraak waren er heel wat Westerse dokters besmet geraakt. Er waren ook een 10tal besmette personen in de VS.
Dag Abdi, kan je even de bron geven waar je dit gevonden heb dat er een middel is? Ik heb nergens iets gevonden hier omtrent! Bedankt om mij hier op te verbeteren!