De Spaanse griep

Nog altijd de pest aan corona, maar genoeg over de pest

In mijn blog heb ik jullie grotendeels al kennis laten maken met De Pest. Daarom vond ik het interessant om enkele andere epidemieën onder de loep te nemen die in onze geschiedenis plaatsgevonden hebben. Laten we beginnen bij de Spaanse griep, één van de epidemieën die mijn mama meteen aanhaalde toen ik over deze opdracht vertelde. De dodelijkste pandemie in de recente geschiedenis.

De Spaanse griep

Deze griep was een beruchte, wereldwijde griep-pandemie uit de jaren 1918-1920. Naar schatting eiste ze 20 tot 100 miljoen levens, dit dodenaantal overtreft met zekerheid het dodenaantal van de Eerste Wereldoorlog.

Deze ziekte heeft zijn naam niet te danken aan het land van oorsprong, maar eerder aan de communicatie. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hadden allemaal eerder dan Spanje te maken gekregen met deze epidemie. Maar deze landen hielden de informatie daarover aanvankelijk uit de pers, dit om hun moreel niet aan te tasten. Spanje bleef neutraal en communiceerde het nieuws van de dodelijke griepuitbraak dus wel aan de pers.
De beelden van de Spaanse griep zoals we die doorgaans kennen: patiënten in een militaire ziekenboeg.

Begin van de pandemie

Over de oorsprong van het coronavirus zijn er nog veel onduidelijkheden:
  • Het zou ontsnapt zijn uit een Chinees laboratorium waar het in 2015 al ontwikkeld was en door ondoordachte handelingen kon ontsnappen uit het laboratorium. 
  • Het is ontstaan op de Huanan-markt waar levende wilde dieren worden aangeboden. Het zou eerst van een vleermuis overgesprongen zijn op een schubdier en zo op een mens.
Maar volgens wetenschappers zullen we nooit weten welk scenario klopt. Zo zien we ook bij de oorsprong van de Spaanse griep, 100 jaar later, geen éénduidig antwoord. Er zijn namelijk drie theorieën uitgeschreven:
  • Volgens onderzoekers ligt de oorsprong in China en is volgens hun de Spaanse griep een gemuteerd varkensvirus. Via Chinese spoorwegarbeiders belande dit virus in de VS.
  • Het vogelvirus muteerde spontaan in Fort Riley. Hier fokte men kippen en varkens voor eigen gebruik. Hier zou een kok besmet kunnen zijn met het virus, dat vanuit de kippen via de varkens bij de mens aankwam. Door mutatie was het virus in staat om besmetting van mens tot mens tot stand te brengen
  • De oorsprong ligt in een Brits legerhospitaal in het Noord-Franse Etaples waar artsen een uitbraak van 'etterige bronchitis' constateerden.

Symptomen toen en nu

Wanneer wisten burgers dat ze gezwicht waren aan de Spaanse griep? 
De verschijnselen van deze griep waren hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn. Daarna leed men aan enorme moeheid en flauwtes. Uiteindelijk had men zelfs geen energie meer om te eten, te drinken en adem te halen. Dit zorgde ervoor dat slachtoffers binnen enkele dagen de dood als gevolg hadden.

De link met het coronavirus, dat we nu meemaken, is voor mij snel gemaakt. Een grotendeel van de symptomen kunnen we bij beide epidemies herkennen. Zoals de hoge koorts en last hebben van een (droge) hoest. Daarna de vermoeidheid, enorme moeheid vinden we terug bij beide. Ook het symptoom die de dood tot gevolg heeft, namelijk geen energie meer hebben om te ademen, kortademigheid zijn, is bij beide epidemieën hetzelfde.
Hier zien we het Rode Kruis klaar staan met ambulances en brancards om slachtoffers van de Spaanse Griep op te vangen.

Wapens

De technieken ten opzicht van honderd jaar geleden zijn eigenlijk nog niet veranderd. Quarantaine, isolatie, mondmaskers en handen wassen gelden nog altijd als voornaamste wapens in de strijd tegen de verspreiding van de ziekte. Deze worden wel op een andere manier ingevuld of zijn verbeterd doorheen de jaren.

De maatregelen die toen genomen werden kunnen we herkennen in de maatregelen die nu genomen zijn. Zo zijn voorstelling/ evenement/ festiviteiten afgeschaft of gaan ze door onder veel minder volk.
Mondmaskers werden al gebruikt tijdens de Spaanse griep.

Verschillen

Naast de aantal gelijkenissen zijn er natuurlijk ook verschillen. Zo is de risicogroep bij de Spaanse griep jonge mensen tussen 20 en 40, en bij het coronavirus vooral zestigplussers.

Daarnaast behoren beide virussen tot een andere familie. Influenza, van de Spaanse griep, verspreidt zich snel maar vooral gelijkmatig onder de bevolking. Terwijl het coronavirus eerder in clusters besmet.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt het coronavirus niet zo dodelijk als de Spaanse griep, maar dit is natuurlijk een uitspraak die af te wachten valt. Wel neemt het niet weg dat wat we nu meemaken ook bijzonder ernstig is.

Een gewone griep

Wat maken al deze pandemieën, en vooral het coronavirus nu anders dan een gewone griep? De onvoorspelbaarheid is hier het duidelijkste antwoord op. Er is zoveel onbekend op het moment dat pandemieën uitbreken, en daarna blijven er altijd onduidelijkheden. Daarom is indijken voorlopig de enige optie. 

Bronnen


Reacties

De gelijkenissen tussen deze twee virussen zijn groot. Wist je dat De Spaanse griep het laatste jaar van de eerste wereldoorlog uitbrak ? Door de vele doden die de Spaande Griep teweeg bracht staat dit virus in de top drie van dodelijkste epidemieën. In deze top drie staat De Pest en De Zwarte Dood. Zo zie je maar dat wij bij uitbraken van virussen altijd de schuld geven aan andere landen. Dit toon je ook aan met de drie verschillende theorieën.
Gajettie zei…
Er zijn idd veel gelijklopende symptomen. Maar weet dat er vaak enkele merkwaardige symptomen zijn indien men besmet is met het Covid-19 virus. Ik merk op dat smaak- en geurverlies een symptoom is die vaak voorkomt.
Ook ik had hier al meer informatie over opgezocht en merkte ook dat de gelijkenissen tussen deze twee ziekte heel groot zijn.
Wat ik heel opmerkelijk vind is dat de meeste ziekte uit China komen? Hoe komt dit?