De oorlog binnen de oorlog

Internationaal gevecht

De strijd tegen het coronavirus is ook een internationaal gevecht om beschermingsmateriaal. We hebben soldaten, maar ze beschikken over onvoldoende wapens. Die uitdrukking hebben we meermaals gebruikt om onze strijd tegen het virus samen te vatten.

Algemene adviezen om besmetting te voorkomen

Laten we beginnen bij de regels/ adviezen die we zelf kunnen ondernemen om de besmetting te voorkomen, die jullie ongezien al vanbuiten kennen:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep.
  • Hoest in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Vermijd om handen te geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de elleboog.
  • Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk!
  • Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.

Hieronder kan je een kort instructie filmpje terugvinden omtrent de algemene adviezen.

Onze soldaten

Onze soldaten, het zorgpersoneel, staat klaar! In een recordtempo werd de capaciteit opgevoerd waardoor we met het risico zaten dat we onze ziekenhuizen gingen overbelasten. Juist! Daarom was/ is het belangrijk dat we aan 'flatting the curve' deden/ doen en in ons kot blijven! 

Ziekenhuizen, woon- en zorgcentrums, opvangtehuizen ... halen het uiterste uit de kan. Ze voorzien zoveel mogelijk bedden voor coronapatiënten, lassen corona-afdelingen in, organiseren opnieuw hun zorgverlening, stellen niet-dringende afspraken en ingrepen uit, ... Ze zijn momenteel de helden van hier, ze blijven vechten voor hun patiënten, blijven werken met het toebehorend beschermingsmateriaal.

Persoonlijke beschermingsmaterialen

Wanneer we de dag van vandaag naar de mensen in de zorg gaan kijken, kunnen we hun nog moeilijk inbeelden zonder al het beschermingsmateriaal. Mondmaskers, schorten, handontsmettingsmiddelen en handschoenen zijn niet meer weg te denken de dag van vandaag. 

Een mondmasker is één van de belangrijkste materialen om de verspreiding van het virus in de zorgsector te voorkomen. Maar hoe zijn we ooit tot een mondmasker gekomen? 

Angstaanjagende voorganger van het mondmasker

Het vogelmasker uit de tijd van de grote pestepidemieën was vaak een luguber beeld. Dit masker werd voor het gezicht gedragen door pestmeesters en lijkt op een grote snavel.

Omdat de gewone artsen zelf gevaar liepen ontstond in de zeventiende eeuw het beroep van pestmeester. Ze waren te herkennen aan hun uitzonderlijke kledij: lange zwarte jas, hoge leren laarzen, zwarte leren hoed en zwarte leren handschoenen. Het opvallendst was hun snavelmasker met twee glazen openingen voor de ogen en een lange holle bek. Deze moest besmettingen voorkomen. Waarom die lange holle bek? Hierin stopten ze (gedroogde) kruiden tegen de stank van de ziekte. Daarnaast zie je ze altijd afgebeeld met een stok, hiermee prikte ze in de patiënten om te zien of ze nog leefden.

Een pestmeester. Hier herken je de kledij, het snavelmasker en zijn stok.

Ze droegen de kleding omdat ze dachten dat de pest zich als een virus via de lucht verspreidde. Uiteindelijk stierven enkele pestmeesters aan de pest, maar zonder hun maskers en beschermingskledij waren er dit misschien nog veel meer?

We kunnen dus het snavelmasker zien als een ouderwetse vorm van het tegenwoordige mondmasker, dat in veel gevallen efficiënt is tegen besmetting.

De snavelmaskers kregen in elk geval een plaats in het Italiaanse straattheater Commedia dell' arte en het huidige cranaval.
Hier zien we enkele mensen verkleed voor carnaval in een pestmeester met het typische snavelmasker.

Tekorten

Twee weken geleden konden we overal lezen dat de wereldwijde uitbraak van het coronavirus zorgt voor een schaarsheid van onze persoonlijke beschermingsmaterialen. Van een strategische voorraad was geen sprake, een van de belangrijkste lessen die we geleerd hebben uit deze pandemie volgens meneer Van Ranst.

De zorgsector dreigde aan een tekort van medische mondmaskers, vooral beschermende FFp2-mondmaskers. Daarom kwamen er tal van initiatieven op de baan om de zorgsector te helpen. 


Zelf werkt mijn mama in het woon- en zorgcentrum van Oostnieuwkerke, waar ook een modebedrijf gevestigd is. Dit modebedrijf wil graag hun steentje bijdragen aan de tekorten en maken zo mondmaskers voor instellingen en mensen die het nodig hebben. In het woon- en zorgcentrum waar mijn mama werkt gebruiken ze nu eerst de mondmaskers die gemaakt zijn door het modebedrijf. Pas als er een bevestigde coronapatiënt aanwezig is binnen De Oever zullen ze overschakelen naar de medische mondmaskers.
Hier zie je mijn mama met een mondmasker van het modebedrijf.

Daarnaast zijn er veel ondernemers die onze gemeente Staden mondmaskers schenken. mondmaskers. Ik ben er 100% zeker van dat we niet de enige gemeente zijn die zo'n initiatieven aangeboden heeft gekregen. Maar zou zo het tekort weggewerkt zijn? Hieronder kan je nog een link van een artikel terugvinden omtrent de schenking van mondmaskers binnen mijn gemeente.

Lokale ondernemer schenkt 10.000 mondmaskers aan de gemeente!

In AZ Delta van Roeselare doen ze mee aan een ander initiatief. Ze kleven hun eigen foto op hun schort, dit omdat sommige patiënten in weken geen gezichten meer gezien hebben. Zo getuigt een patiënt dat ze wel een deel van een gezicht zien, maar de emoties op het gezicht missen. De artsen hebben daarom gekozen om lachende foto's op hun beschermkledij te kleven. Lachen is positief en op die manier proberen ze de menselijkheid terug naar hun dienst te brengen. Meer hierover kun je in het artikel.

Niet meer weg te denken

Mondmaskers zullen een cruciale rol spelen in de afbouw van de coronamaatregelen. Ze zijn niet weg te denken uit onze nabije toekomst. En zeker de dag van vandaag niet, want uit alle nieuws en mediakanalen zijn we ons aan het voorbereiden op het einde van de lockdown. Toch opmerkelijk, niet? Vier weken geleden waren we onze ziekenhuizen aan het uitbreiden, twee weken geleden hadden we tal van beschermingsmateriaal nodig en nu is er sprake van een einde van de lockdown. In de geschiedenis duurde de pest jaren, en deze pandemie kunnen we doorkruisen in enkele maanden?

Dit roept zeker vragen op bij mij. Is dit niet te vroeg als we naar andere landen kijken en zeker naar China waar de lockdown veel langer heeft geduurd? Zijn we klaar om alles weer te heropstarten? Is het risico niet te groot dat we weer een tweede piek zullen veroorzaken? 

We zullen in deze periode van onzekerheid nog even geduldig moeten zijn om te zien hoe alles loopt. 

Stay Safe!

Bronnen

https://www.zorg-en-gezondheid.be/covid-19-hygiene-en-bescherming
https://wewordenbeter.nl/toen-en-nu/een-bezoekje-van-de-pestmeester/
https://beleefvenetie.nl/de-pest-zwarte-dood-onlosmakelijk-verbonden-met-venetie/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/21/het-vogelmasker-de-angstaanjagende-voorganger-van-het-mondmaske/?fbclid=IwAR3t3fOmxDrezBWmRDWaufp5kU0y24IvgOprVyhfGopkGa7scRj74IbwDHo
https://www.tijd.be/dossiers/coronavirus/de-oorlog-binnen-de-oorlog-om-beschermingsmateriaal/10218848.html

Reacties

Wat een super tof idee om foto's op hun short te hangen. Een lachend gezicht kan toch zoveel wonderen doen. Inderdaad wel eens om over na te denken, kan dit in zo een korte tijd uit ons leven gaan deze crisis? Gaan we niet snel hervallen? Ik geloof ook dat iedereen met vele vragen zit.
leuk dat je een foto van je mama met het masker deelt met ons. wist je dat een pestmeetser ook wel een snaveldokter werd genoemd ? het is een zeer leuk idee dat er foto's op dokters en verpleegkundigen hun short worden geplakt. alle kleine dingen kunnen maar helpen om deze tijdens iets aangenamer te maken. De vragen die je stelt gaan denk ik door iedereen hun hoofd. Jammer genoeg zullen we de richtlijnen die gegeven worden moeten volgend. We zullen moeten toekijken wat de gevolgen zijn van deze beslissingen.
Gajettie zei…
Het 'pestmasker' heb ik vorig jaar in Venetië talrijk aanwezig gezien.
Leuke artikels, vooral die van AZ Delta met hun foto op hun short, en die foto van je mama. Mondmaskers zullen in de toekomst inderdaad niet meer weg te denken zijn. Persoonlijk denk ik ook dat er nog een piek zal volgen maar het is inderdaad afwachten en goed voor onszelf en onze medemens te zorgen.

Groetjes en hou je goed
Hallo, je post is echt interessant en leerrijk. Ik schreef zelf over de pest en heb er nooit bij stilgestaan dat er speciale pestdokters bestonden vroeger. De mondmaskers zullen zoals je al zei niet meer weg te denken zijn in de nabije toekomst. Ik heb nog een tip voor je, je vertelde dat je een link plaatste in verband met de schenking van mondmaskers binnen jou gemeente. Mij is het niet echt duidelijk waar deze link te vinden is. De rest van je blog is prima! Leuke lay-out en leuk geschreven.

Groetjes Loena
Beste

Wat tof om dit te lezen! Het is inderdaad heel leerrijk en interessant om te lezen vanwaar de o zo bekende mondmaskers vroeger vandaan kwamen. Dat ze kruiden in hun 'bek' staken om de geur te maskeren is een interessant weetje, tof om te weten!

Mgv
Heaven
Ik had ook al wat meer gelezen over de pestmasker, maar van die kruiden is wel heel interessant.
Leuk dat je een foto van je mama deelt met een mondmasker!
De foto's op hun schort is echt een tof idee, ze zouden dat overal mogen doen!